Ukrajinci, inkluze, psychické problémy. Učitelé ve stávce a pravda bez cenzury

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
27.11.2023 4:44 | Komentář

Ukrajinci ve školách, inkluze, žáci s psychickými problémy. ParlamentníListy.cz před pondělní stávkou vyslechly stížnosti učitelů, kteří působí v základním či středním školství. Pozdvižení mezi nimi vyvolal i místopředseda TOP 09, který svým komentářem ke školním jídelnám měl přesvědčit mnohé ke stávce. Učitelé překvapivě sdělili, že slib jejich platů na úrovni 130 % průměrné mzdy není hlavním důvodem k účasti ve stávce. Jejich názory přinášíme bez cenzury.

Ukrajinci, inkluze, psychické problémy. Učitelé ve stávce a pravda bez cenzury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Dne 27. listopadu 1989 se konala generální stávka organizovaná Občanským fórem, která měla podpořit jeho požadavky vůči vládnoucí KSČ. I dnes se hodně debatuje o budoucnosti této země – a na den 34 let poté se opět bude stávkovat. Akci, ke které se přidalo mnoho průmyslových podniků včetně Škody Auto a další odvětví ekonomiky, iniciovali učitelé.

O jejich stávce se začalo mluvit prakticky okamžitě poté, co byl v první den školního roku představen návrh rozpočtu na rok 2024, ve kterém byla kapitola školství seškrtána o 11,6 miliardy.

Následná jednání neuspěla a před několika týdny byla definitivně vyhlášena učitelská stávka.

130 %? To bylo jen heslo...

130 % průměrného platu. Slib této vlády, se kterým operují nespokojení učitelé. Ministr školství Mikuláš Bek jim však vzkazuje, že jej nejspíš špatně pochopili. Čísla pro rok 2024 jsou podle něj počítána ve vztahu k roku 2022, což je normální.

„Je jasné, že sliby, ve kterých se předháněla jak dnešní koalice, tak dnešní opozice před minulými volbami, jsou teď vystaveny zkoušce konsolidace veřejných financí, energetické krizi, finanční konsolidaci, takže je jasné, že napětí roste,“ říká ministr Bek s tím, že on žádná taková hesla nikdy nevykřikoval.

Mikuláš Bek se předvolební kampaně 2021 skutečně neúčastnil, je totiž senátorem. Ministrem školství se stal až v letošním roce; do té doby byl ve Fialově kabinetu ministrem pro evropské záležitosti. Ono „vykřikované předvolební heslo“ je však součástí programového prohlášení vlády, na jehož základě dostala důvěru Poslanecké sněmovny.

Pak ještě Bek učitelům vysvětloval, že „teď jsme opravdu v době, kdy je inflace vysoká, tempo růstu mezd v soukromém sektoru je vysoké a veřejný sektor jako vždycky na vysokou inflaci doplácí tím, že je brzdou, jež ji má zkrotit“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jakub Vosáhlo

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tady už není co dodat, naše školství skončilo totální devastací, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZablokován na Seznamu , 27.11.2023 6:41:25
Inkluze, platy, jídelny, cigáni, Ukrajinci. Dyť si to konečně přiznejme, že za takových podmínek nemá smysl se snažit něco ty děti naučit. A k tomu se přidává statistika, psychicky narušených dětí, které jsou zralé na léčení v počtu 1 ze 3. To je fakt konec, debilizace národa je v plném proudu.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …